odpowiedzialność majątkowa żony za długi męża

Dyskusja o zagrożeniach prawnych

Moderatorzy: anwaz, admin, krzysiek36

Postprzez Kasiula_m » 17 Sie 2017, 20:15

Witam, pytanie jak w temacie, a zadaję je, bo ciągle uzyskuję sprzeczne odpowiedzi...fakty są takie, mąż zaciągal kredyt, pożyczki w parabankach za moim plecami, o żadnej nie wiedzialam, zaczął leczenie, układa sie z wierzycielami, być może zdarzy się komornik, na dniach składam wniosek o roździelność z datą wsteczną i tu pytanie czy komornik może zajmować moje wynagrodzenie, majatek, dom na poczet długów męża abstrahując już odtej rodzielnosci, czy odpowiadam swoim majatkiem ( dom byl moj przed slubem) , wynagrodzeniem za dlugi meza...czytam duza na te temat, rozmawiam z prawnikami i dalej otrzymuje sprzeczne odpowiedzi...jednak proszę Was o odpowiedź:)
Kasiula_m

Postprzez milo » 17 Sie 2017, 20:59

Rozdzielność majątkowa w SĄDZIE z wsteczną datą to właściwa droga - więc dopóki nie ma wyroku, odsyłaj ewentualnych komorników, niech poczekają na wyrok sądu.
Dokładniejsze informacje na pewno zaraz ktoś umieści .... ja nie znam się :)
Powodzenia :)
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

Postprzez asia » 17 Sie 2017, 21:15

milo napisał(a):odsyłaj ewentualnych komorników, niech poczekają na wyrok sądu.

Milo , kochana - a gdzie Ty mieszkasz? Przeprowadzam się do tego raju jeszcze dziś...

Komornik nie może zająć Twojego wynagrodzenia ani domu, bo był Twój przed ślubem. Może chcieć zaspokoić się z Waszych wspólnych sprzętów domowych, ale też nie tych które zaspakajają potrzeby rodziny ( np. lodówka czy pralka). Jeśli macie wspólne konto, to je zajmie, więc załóż sobie własne jak nie masz.
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Ania22 » 17 Sie 2017, 21:21

Jest taki przepis ze jeśli wspolmalzonek zaciągnął długi bez Twojej wiedzy i zgody to odpowiada za nie swoim majątkiem osobistym. Jednak warto postarać się o rozdzielność majątkową świąteczną w sądzie, potrzebne Ci będą dowody na jego uzależnienie, listy od wierzycieli, pisma od komornika, może zlapalas jak grał i masz dowód, to wszystko jest ważne i potrzebne w takich sprawach, zbieraj jak najwięcej dowodów, najlepiej by było gdyby mąż przyszedł i się przyznał u zgodził na taka rozdzielność z datą wsteczna ale to różnie bywa, na pewno odradzam iść do notariusza, jest szybciej ale warto najpierw spróbować ta w sądzie uzyskać
Awatar użytkownika
Ania22

Postprzez Kasiula_m » 18 Sie 2017, 04:53

dzieki za odpowiedz, no nie niedlugo skladam wniosek, maz obiecla, ze sie przyzna, ale zanim uzyskam postanowienie to pewnie troche potrwa i boje sie, ze komornik, ktory w miedzyczasie sie zdarzy moze zajac moje konto, ktore od dawna mam indywidualne.
Kasiula_m

Postprzez Kasiula_m » 24 Kwi 2018, 14:35

Witam ponownie, dzisiaj dostałam wyrok o rodzielnosci z data wsteczna, nie wierze, ze sie udalo:) maz sie przyznal, mialam swiadka, dobrze napisany pozew, dowody czyli wyciagi z konta+umowy kredytowe...ufff udalo sie, czuje sie jak nowo narodzona, dziekuje wszystkim za pomoc i dobre slowa, jak cos to sluze pomoca:)
Kasiula_m

Postprzez Aga43 » 24 Kwi 2018, 17:47

Ciesze się i masz co świętować.Gratuluję.
Aga43

Miejscowość: Toruń

Re: odpowiedzialność majątkowa żony za długi męża

Postprzez Zawzięta » 24 Kwi 2018, 18:02

Kasiula_m napisał(a): , jak cos to sluze pomoca:)

To od raz popytam, bo mnie też niedługo czeka rozprawa. Miałaś pełnomocnika, czy sama się reprezentowałas? Jak wrażenia, dlugo trwała rozprawa? I na jednej się skończyło?
Pozdrawiam
Zawzięta

Postprzez Kasiula_m » 25 Kwi 2018, 07:16

Reprezentawalam sie sama, wniosek napisalam sama, przy pomocy dziewczyn z forum, za co jeszcze raz dziekuje, uwazam, ze pelnomocnik jest zbedny, ale trzeba troche posiedziec nad pozwem.
W moim przypadku wszystkie okolicznosci mi sprzyjaly i dlatego dostalam taki wyrok tzn. maz sie do wszystkiego przyznal i udostepnil umowy kredytowy, wyciagi z kont, pozatym na rozprawie zlozyl oswiadczenie, ze wszystkie kredyty bral bez mojej wiedzy i jest uzalezniony od hazardu, chodzi na terapie, zachowal sie fairna rozprawie, pozatym moj szwagier wszystko potwierdzil.
Wyrok dostalismy na 3 rozprawie, na 1 sedzia przesluchala mnie i meza, na 2 jeszcze raz przesluchanie i powolala na swiadka szwagra, a wczesniej sie spytala kto moglby poswiadczyc hazard meza i zaciaganie kredytow bez mojej wiedzy, wiec tylko szwagier mi na mysl przyszedl, no i wczoraj na 3 rozprawie przesluchala szwagra, znowu mnie i meza i po krotkiej przerwie oglosila wyrok o rozdzielnosci z data wsteczna:) Mimo ze na wczesniejszych rozprawach 2 razy podkresila, ze taki wyrok uzyskuje sie niezwykle rzadko, ale sie udalo:)

Uwazam, ze jezeli wszystkie warunki bedziesz miala spelnione tzn. dobrze napisany i uzasadniony pozew+ zalaczniki czyli umowy i przelewy z kont, pozatym maz musi sie przyznac i potwierdzic, ze wszystkie kredyty szly na hazard i o niczym Ty nie wiedzialas no i swiadek lub swiadkowie, ktorzy to potwierdza i wtedy jest naprawde duza szansa na otrzymanie rozdzielnosci z data wsteczna, a jezeli cos sie sedziemu nie spodoba i ma watpliwosci to orzeka rozdzielnosc z data wyroku- to przeczytalam na tym forum.

Jak macie pytania to piszcie:) pomoge tak jak i mi pomogli:)
Kasiula_m

Postprzez Zawzięta » 25 Kwi 2018, 08:59

Dziękuję Ci bardzo :) w takim razie chyba też sama się podejmę. Pozew napisał mi pełnomocnik-byłam w 9m-cu ciąży i nie miałam już czasu i głowy do tego, ale na rozprawę chyba dam radę sama. Sytuacja jest bardzo podobna do Twojej, mąż się przyznaje, leczy, mam dużo dokumentów dot.pozyczek i świadków, takze zobaczymy.
Zawzięta

Postprzez tojatoja » 25 Kwi 2018, 10:16

Kasia fajnie ze sprawy potoczyły się pomyślnie, w tym tez Twoja zasługa. Dobrze, ze się podzieliłaś i bedziesz dzielić tą wiedzą.
tojatoja

Postprzez Agnieszka1234 » 26 Kwi 2018, 07:56

Kasiu fajnie, że napisałaś. Gratuluję !
Agnieszka1234

Postprzez Zawzięta » 28 Sie 2018, 15:46

Witajcie, udało mi się dzisiaj otrzymać rozdzielność majątkową z datą wsteczną. Za wszelką pomoc, rady tu na forum i podpowiedzi w wiadomościach prywatnych serdecznie dziękuję. Dzięki waszym doświadczeniom zdecydowałam reprezentować się przed sądem sama, czego nie żałuję. Jeszcze raz, bardzo dziękuję :*
Zawzięta

Postprzez marcin_opolskie » 28 Sie 2018, 19:01

Zawzięta, Brawo, gratulacje. Powodzonka :D
Awatar użytkownika
marcin_opolskie

Miejscowość: opolskie

Postprzez miszokienka » 28 Sie 2018, 21:47

No i brawo! Jak się działa to się dzieje :) Gratulacje!
Miś jest bardzo grzeczny dziś.
Awatar użytkownika
miszokienka

Następna

Wróć do Kącik prawny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość